Senaste Nytt

Fototips

Att hitta inspiration till fotomotiv är inte alltid det enklaste. Speciellt inte när man har begränsat med tid på sig.
Här har jag samlat litetips som man kan använda inför bilderna som skall fotas till Stampens Kvarn och Sparbanken.

Detaljer

Man behöver inte fotografera allt man ser. Prova att koncentrera dig på detaljer. Ta fram teleobjektivet och lyft fram sånt man normalt går förbi.
Ett slitet dörrhandtag, en rolig brevlåda? En bit av en människa? Varför inte handen som räknar äggen på torghandeln eller fötterna som står i kön och väntar på sin tur?

Skuggor och reflexer

Skuggor kan ge roliga former. Prova att hitta ett objekt som ger en rolig skugga och kanske låt någon gå in i bilden så man ser ett par fötter också?
Fönster ger en bra inramning till fotot. Prova att fotografera det som reflekteras i glaset. Kanske damen som fönstershoppar, där man bara ser själva reflexen? Eller ett fönster högt upp som reflekterar himlen så att det ser ut som himlen är i inne i huset.

Utan stativ

Lämna stativet hemma och tvinga dig själv att använda stadens objekt som stativ för varje bild du tar. Lägg kameran på en parkbänk och försök fånga någon händelse. Använd en vägg eller lyktstolpe som stativ när du fotar i stående läge. Lägg kameran på marken när du tar bilden.
Du kommer att få en massa nya spännande vinklar på dina bilder som ingen sett tidigare.

Fotomaraton

Gör en minifotomaraton. Ta två motton och tvinga dig själv att försöka fota dessa under dagen. Sätt en tidsgräns om du tycker det är för lätt.
Här är ett litet urval på motton från klubbens tidigare fotomaraton: Löv, Kallt,  Rutigt, Ljus, Brunnslock, Glas, Djur, Musik, Bokstav, Siffra, Hinder, Metall, Knöl, Spik.

Andra tider

Prova att fota vid andra tidpunkter på dagen. Nu kan man ju faktiskt få med morgonljuset utan att behöva gå upp med tuppen. Ljuset gör en enorm skillnad på om bilden blir bra eller inte.
Prova lite kvällsfotografering. När det börjar mörkna, fast det fortfarandär lite ljust ute på himlen. Ta med några hus i förgrunden så men ser de gula ljuset från fönstren.

Låt motiven komma till dig

Istället för att springa runt hela stan för att hitta motiv så kan man låta motiven komma till dig istället. Välj ut ett begränsat område, till exempel Stora torget eller en bit av kungsgatan och stanna kvar där. Då är det lättare att se om det händer något istället för att skynda från plats till plats.