Senaste Nytt

Creative Commons - Ett sätt att sprida dina bilder

Creative Commons är en licens som gör att andra personer får rätt att sprida och använda dina bilder. Du avsäger dig inte upphovsrätten, men du ger tillåtelse att folk använder bilden på sin hemsidan eller i ett kommersiellt sammanhang. Beroende på vilken licens du väljer att sätta på bilden.

Det finns fyra olika villkor att välja mellan och dessa kombineras sedan till sex olika licenser. Villkoren är:
1. byErkännande: Alla CC-licenser har villkoret Er- kännande, vilket innebär att de som använder ditt verk måste ange att du är upphovsman och göra det på det sätt som du önskar. Erkännan- det får inte ske på ett sådant sätt att det ser ut som att du stödjer den verksamhet som använder ditt verk.

2. ncIcke kommersiell: Du låter andra kopiera och sprida ditt verk för alla icke kommersiella syften, det vill säga att ingen får ta betalt för verket.

3. ndInga bearbetningar: Du låter andra kopiera och sprida ditt verk, men bara i originalutförande. De som använder verket får inte förändra det.

4. saDela lika (med samma villkor): Du låter andra bearbeta ditt verk och sprida det bearbetade verket vidare, men bara under förutsättning att de i sin tur licensierar sitt bearbetade verk under samma CC-licens som du har valt.

De vanligaste licenserna som används ser ut så här och skall publiceras i samband med bilden man vill dela:

by-kopia
1. Creative Commons Erkännande kan förkortas CC (by) med en länk till licenstexten Licensen CC (by).

by-nc
2. Creative Commons Erkännande, icke kommersiell kan förkortas CC (by, nc) med en länk till licenstexten.

by-nd
3. Creative Commons erkännande, inga bearbetningar kan förkortas CC (by, nd) med en länk till licenstexten.

by-nc-nd
4. Creative Commons erkännande, ickekommer-siell, inga bearbetningar kan förkortas CC (by, nc, nd) med en länk till licenstexten.

by-sa
5. Creative Commons erkännande, dela lika (på samma villkor) kan förkortas CC (by, sa) med en länk till licenstexten.

by-nc-sa6. Creative Commons erkännande, ickekommer- siell, dela lika (på samma villkor) kan förkortas CC (by, nc, sa) med en länk till licenstexten.

Låter det krångligt? Här är en film som förklarar allt på ett lättförståeligt sätt.

Läs mer om Creative Commons här.