Tävlingar

Tävlingsordning

Det är viktigt att tänka på vilken rangordning fototävlingarna har. Reglerna säger att om man har blivit prisbelönad i en högt rankad tävling så kan man inte tävla med bilden i en lägre rankad tävling.
Så här ser ordningen ut för de tävlingar som Alingsås Fotoklubb deltar i:
1. Riksfototävlingen RIFO
2. Västsvenska Fotoexpon
3. Göteborgsmästerskapen
4. Treortsfoto
5. Årsboken
6. Klubbens interna tävlingar ex. Harald Olssons Tävling och Årets Bild.

När man pratar om prisbelönad bild så menar man en vinst i diplom, brons, silver eller guld. Visning räknas inte som en vinst.
Exempel: Du vinner ett brons i Västsvenska Fotoexpon. Då kan du tävla med bilden i Riksfototävlingen, men inte i Göteborgmästerskapen, Treortsfoto, Årsboken eller klubbens interna tävlingar.
Ett tips: Om du har en helt ny bild som du tror har potential att vinna stort, så är det bättre att börja tävla med den i de lägre rankade tävlingarna. Om du vinner i dessa så kan du jobba dig uppåt med bilden.
Skulle du skicka in den direkt till RIFO och vinna så är bilden förbrukad. Då kan du inte tävla med den igen.
Undantag: Om du tävlar med ett antal bilder i en kollektion och vinner så kan du sedan använda de enskilda bilderna att tävla med i klasserna enstaka bild i en lägre rankad tävling. Du får dock inte tävla med en vinnande kollektionen i en lägre tävling.
Däremot går det fortfarande att tävla med kollektionen i högre rankad tävling.