Här kan du rösta på månadens fotograf. Klicka på bilderna för att se dem större.
På varje bild finns ett bildnummer i fet text. OBS ej ordningsnumret inom parentes.
Skriv in ditt namn och bildnumret på de tre bästa bilderna i fälten längst ner på sidan. Endast ett bildnummer per ruta. Man får endast rösta en gång.
Röstningen är öppen till och med fredag 10 juli.

Fyll i ditt namn och numret på de tre bästa bilderna, utan inbördes ordning. Endast ett nummer per ruta. Man får bara rösta en gång.

Fyll i namnet

Fyll i bildnummer

• Varje medlem får skicka in två digitala bilder.
  • Bilderna skall vara fotade mellan månadsmötena för respektive månad. Mottot är fritt.
  • Bilderna skall vara 1920 pixlar på längden eller 1080 pixlar på höjden. Bilderna får inte överskrida något av dessa måtten på varken höjd eller bredd.
  • Bilderna skall vara i formatet JPEG. Märk bildernas filnamn med TITEL och FOTOGRAFENS NAMN. Bilder som inte följer detta kommer att kasseras.
  • Skicka bilderna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Skriv "Månadens Fotograf" i meddelandefältet. OBS. Den här adressen är bara till för inlämning av bilder. Det går inte att ställa några frågor eller skriva till den.
  • Bilderna skall vara inlämnade senast sista lördagen innan månadsmötet.

1. Börja med att göra en säkerhetskopia av bilden. Gå till menyn Bild > Duplicera.
• Klicka i "Duplicera bara sammanslagna lager". Detta gäller bara om din originalbild har flera lager. Annars är klickrutan grå.
• Skriv in bildens titel och ditt namn i textrutan. Eller det som tävlingsreglerna föreskriver. Klicka på Okej.
spara bild i photoshop 01
spara bild i photoshop 02

2. Gå till menyn Bild > Bildstorlek. Se till att bredd och höjd är inställt på Pixlar och Upplösning är inställt på Tum.
• Se till att rutan Ändra är ikryssad och att menyn står på Automatisk.
• Om din bild är stående, liggande eller kvadratisk så skriver du in 1080 på höjden och låter bredden vara.
• Om din bild är liggande i panoramaformat så skriver du in 1920 på bredden och låter höjden vara. Detta är de nya måtten som används av bland annat RIFO och Västsvenska Fotoexpon.
Upplösningen behöver du inte bry dig om att ändra. Klicka på Okej.
spara bild i photoshop 03
spara bild i photoshop 04b

3. Gå till menyn Arkiv > Spara. OBS. Se till att du duplicerat dokumentet i steg 1 innan du gör detta!

4. Välj mapp där bilden skall sparas och kontrollera att filnamnet stämmer. Välj JPEG i rullisten och klicka på okej.

5. Dra reglaget åt höger eller vänster tills du kommer så nära 1,5 Megabyte som möjligt. Detta är den rekommenderade storleken från RIFO och Västsvenska Fotoexpon. Tänk på att filen ibland blir lite tyngre än vad som visas, så sätt värdet lite under.
Klicka på okej.
spara bild i photoshop 06

6. Kontrollera den sparade filen på datorn, att den har rätt filnamn och rätt storlek. Högerklicka på filen och välj Egenskaper (PC) eller Visa Info (Mac) för att göra detta.

1. Se till att du står i Biblioteksfliken. Fliken finns i övre högra hörnet. Markera sen den bilden som du vill exportera. (Endast en bild åt gången).

2. Klicka på Exportera längst ner i vänstra hörnet. Om panelen inte syns så kan du klicka på den lilla triangeln i mitten av vänstra sidan.

3. Exportplats: Välj den mapp där du vill spara bilden.
Se till att "Placera i undermapp" och "Lägg till i denna katalog" är avmarkerade.

spara for lightroom 01

4. Namnge fil
Kryssa i "Ändra namn till:" och välj "Eget namn"
I rutan "Egen text:" skriv in bildens titel och ditt namn. (Eller vad tävlingsreglerna nu föreskriver).

spara for lightroom 02

5. Video: Hoppa över denna rutan.

6. Filinställningar
Bildformat: JPEG
Färgrymd: sRGB
Klicka i "Begränsa filstorleken till:" och skriv in 1500 (1,5 Megabyte) eller 2000 (2 Megabyte) beroende på vad tävlingsreglerna säger.

spara for lightroom 03

7. Ange storlek på bild
Klicka i "Anpassa" och välj "Bredd och höjd". Se till att "Förstora inte" är aktiverad.
Skriv in "1920" på B och "1080" på H och se till att pixlar är valt i menyn bredvid. Detta är de nya måtten som används av bland annat RIFO och Västsvenska Fotoexpon. För fotoklubbens interna tävlingar så kan man skriva "2000" på B och "2000" på H.
Strunta i upplösningen. Den spelar ingen roll om man skickar in digitala bilder.

spara for lightroom 04

8. Utdataskärpa
Klicka i "Skärpa för" och välj "Skärm" och mängd "Standard".

spara for lightroom 05

9. Metadata
Klicka i "Ta bort personinformation" och "Ta bort platsinformation"

spara for lightroom 06

10. Vattestämplar
Se till att allt är avaktiverat och grått

spara for lightroom 07

11. Efterbehandling
Efter export: Välj "Gör ingenting" eller "Visa i utforskaren/Finder".

spara for lightroom 08

12. Klicka på Exportera när du är klar och kontrollera sen bilden (bildfilen på datorn) så att namn och storlek stämmer.
Den skall ju ligga i mappen som du valde i första steget i denna guide.