Månadens tema är: Felplacerat.

Här kan du rösta på månadens fotograf. Klicka på bilderna för att se dem större.
På varje bild finns ett bildnummer i fet text. OBS ej ordningsnumret inom parentes.
Rösta på de bilder du anser skall hamna på första, andra och tredje plats.
Skriv in ditt namn och bildnumret på de tre bästa bilderna i fälten längst ner på sidan.
Endast ett bildnummer per ruta. Man får endast rösta en gång.
Röstningen är öppen till och med fredag 9 december.

Fyll i ditt namn och numret på bilderna som skall hamnar på första, andra och tredje plats. Endast ett nummer per ruta. Man får bara rösta en gång och inte på egen bild.

Fyll i namnet

Fyll i bildnummer

Beskrivning

Deltagarna i bildbedömningen får via WeTransfer bilderna tillsänt sig i förväg för att på egen hand poängsätta samtliga bilder från 1-5 där 5 är högsta poäng. Detta för att inte påverkas av övriga jurymedlemmar samt tidsbesparing. Det du skall beakta vid bildbedömning är:
Tema: Finns något tema? Följs det?
Tekniken: Slutare, bländare, ISO, det här är den rent hantverksmässiga delen av bilden, är det välgjort?
Komposition: Hur har fotografen disponerat bilden? Blir bilden starkare eller svagare av kompositionen?
Efterbehandling: Har bilden efterbehandlats? Är det välgjort, är färgerna och ljuset i balans?

1. Vid gemensam träff sammanförs deltagarnas poängsättning till en gemensam resultatlista Högst poäng överst.
  2. Därefter jämförs bilderna parvis bakifrån. Utgå ifrån ”jag gillar den bäst”. Här kan bilderna komma att byta plats om omvärdering sker.
  3. Efter första jämförelsen gör ni om proceduren med bild två och tre bakifrån. Om dessa två byter plats, får ni jämföra de nya sista och näst sista bilderna. Då kanske den som låg tredje sist åker ner till sista plats. Så fortsätter det ända till man är framme vid förstaplats. Rösta om det behövs för att komma vidare.
  4. Efter att alla bilder rangordnats gör en slutlig översyn och låt ”missnöjda” bedömare komma till tals gällande enstaka bilders placering. Kanske kan deras argument påverka ordningen. Nu vidtar det kvalificerade jobbet i bedömningen, att formulera motiveringar för de bilder där det önskats.
  5. Nu blir det en djupare analys och alla bedömare får berätta vad de ser som positivt i varje bild. Kanske blir det ytterligare nån förändring nu.

Konsten att ge bilderna omdömen

Det kallas kritik, men det betyder inte att man ska hitta felen i bilden. Tvärtom, lyft fram det som gjort att bilden hamnat bland de bästa. Använd gärna omdömen som, stämningsfull, skapar en god känsla, bra komposition, bra skärpedjup, linjerna ger vägledning mot huvudobjektet, fin gråskala, leendet smittar av sig m.m.

Kritik som, ”borde beskurits i högerkanten”, ”horisonten skulle varit högre upp” eller ”flickan borde stått längre till höger i bilden” ska man undvika.

Kanske kan man skriva t ex ”hade bildbehandlingen varit bättre hade bildens placerats högre” eller ”några i gruppen hade föredragit kvadratiskt format”.

När man djupgranskar de bästa bilderna kanske man kommer fram till att någon bild borde ha en annan plats i rankingen.

Gruppens sekreterare har en tydlig huvuduppgift, att fånga upp gruppens omdömesord och formulera dessa till goda och förståeliga beskrivningar av bildens kvalitéer. Det är önskvärt att några i gruppen är vana att betrakta andras bilder, allra helst bedömt bilder tidigare på ett eller annat sätt.

2 bilder i månaden är allt som behövs.
Vi uppmanar dig att delta. Du som aldrig eller sällan deltager häng på det inspirerar och utvecklar ditt fotointresse på ett enkelt och roligt sätt. Hela tävlingen är till för att knyta oss samman och hålla vårat fotointresse igång. RÖSTA! Även om du inte deltar så gå in på hemsidan och RÖSTA!

Förutsättningar

Röstningen ska utföras så seriöst och proffsigt som du kan och vill att dina bilder ska bedömas. Öppna bilderna på datorn på den skärm där du redigerar dina egna bilder, en mobiltelefon är alldeles för liten. Vi måste vara så proffsiga som vi är.
Har du lämnat in bilder till månadens fotograf skall du även delta vid röstning, du får inte rösta på egna bilder och utebliven röstning innebär att dina bilder inte deltar i tävlingen.

SAMMANFATTNING/REGLER

1. Du får bidra med max 2 bilder varje månad.
  2. Bilderna ska vara tagna under den gällande månaden.
  3. Bilderna ska följa gällande tema.
  4. Bilderna ska ha en titel och ditt namn.
  5. Bilderna ska ha storlek enligt instruktioner på hemsidan.
  6. Du som skickar in bilder måste också rösta på andra bidragande bilder. Utebliven röstning utesluts dina bilder.
  7. Du får inte rösta på egna bilder.
  8. Varje röstande väljer tre bilder som rangordnas 1á, 2á resp. 3é plats. Plats 1 ger 3 poäng plats 2 ger 2 poäng och plats 3 ger 1 poäng. Efter utvärdering/sammanställning oavsett antal röstande så ger högst poäng plats 1 osv.
  9. Den bild med flest poäng vinner.
  10. Poängsättning årets fotograf månadens bild. Alla inlämnade månadens bild har poängsatts vid respektive månads röstning. Dessa poäng sammanräknas under månaderna 1-12 på respektive fotograf. Detta innebär att medelmåttiga poäng kan ge en totalt hög placering i poäng.

Vi redovisar placeringarna 1 – 5. Alla vill inte att hela resultatlistan ska visas skriv ett mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så får du din placering.
Tävlingsledningen Alingsås Fotoklubb

alingsas energi logo