• Varje medlem får skicka in två digitala bilder.
  • Bilderna skall vara fotade mellan månadsmötena för respektive månad. Mottot är fritt.
  • Bilderna skall vara 1920 pixlar på längden eller 1080 pixlar på höjden. Bilderna får inte överskrida något av dessa måtten på varken höjd eller bredd.
  • Bilderna skall vara i formatet JPEG. Märk bildernas filnamn med TITEL och FOTOGRAFENS NAMN. Bilder som inte följer detta kommer att kasseras.
  • Skicka bilderna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Skriv "Månadens Fotograf" i meddelandefältet. OBS. Den här adressen är bara till för inlämning av bilder. Det går inte att ställa några frågor eller skriva till den.
  • Bilderna skall vara inlämnade senast sista lördagen innan månadsmötet.

1. Börja med att göra en säkerhetskopia av bilden. Gå till menyn Bild > Duplicera.
• Klicka i "Duplicera bara sammanslagna lager". Detta gäller bara om din originalbild har flera lager. Annars är klickrutan grå.
• Skriv in bildens titel och ditt namn i textrutan. Eller det som tävlingsreglerna föreskriver. Klicka på Okej.
spara bild i photoshop 01
spara bild i photoshop 02

2. Gå till menyn Bild > Bildstorlek. Se till att bredd och höjd är inställt på Pixlar och Upplösning är inställt på Tum.
• Se till att rutan Ändra är ikryssad och att menyn står på Automatisk.
• Om din bild är stående, liggande eller kvadratisk så skriver du in 1080 på höjden och låter bredden vara.
• Om din bild är liggande i panoramaformat så skriver du in 1920 på bredden och låter höjden vara. Detta är de nya måtten som används av bland annat RIFO och Västsvenska Fotoexpon.
Upplösningen behöver du inte bry dig om att ändra. Klicka på Okej.
spara bild i photoshop 03
spara bild i photoshop 04b

3. Gå till menyn Arkiv > Spara. OBS. Se till att du duplicerat dokumentet i steg 1 innan du gör detta!

4. Välj mapp där bilden skall sparas och kontrollera att filnamnet stämmer. Välj JPEG i rullisten och klicka på okej.

5. Dra reglaget åt höger eller vänster tills du kommer så nära 1,5 Megabyte som möjligt. Detta är den rekommenderade storleken från RIFO och Västsvenska Fotoexpon. Tänk på att filen ibland blir lite tyngre än vad som visas, så sätt värdet lite under.
Klicka på okej.
spara bild i photoshop 06

6. Kontrollera den sparade filen på datorn, att den har rätt filnamn och rätt storlek. Högerklicka på filen och välj Egenskaper (PC) eller Visa Info (Mac) för att göra detta.

Sida 1 av 2